„V levém pruhu nás předjížděla dodávka. V odrazu zadních červených světel jsem náhle zahlédl nohy člověka. Snažil jsem se strhnout volant a srážce zabránit. Udělal jsem maximum,“ vypověděl před soudem Klika s tvrzením, že se těsně před tragédií plně věnoval řízení a jel předepsanou rychlostí.

Že povolenou rychlost nepřekročil, prokázal také posudek soudního znalce. Obžaloba si však myslí, že obžalovaný nepřizpůsobil své chování situaci na silnici. Konkrétně mu dává za vinu, že nedbal výstražných signálů vozidel jedoucích před ním.

„Nikdo přede mnou náhle nebrzdil a žádné z aut nemělo spuštěná výstražná světla,“ bránil se krajský radní pro bezpečnost. Klikova slova potvrdil i jeho spolujezdec, bývalý náměstek hejtmana Pavel Kouda. „Střetu nešlo zabránit. Chodec se před autem objevil v tisícině sekundy, jako by spadl z nebe,“ poznamenal svědek.

Sporné záznamy kamer

Před soudem vypovídala také svědkyně, která celý incident viděla na vlastní oči. V poněkud zmatené výpovědi opakovaně tvrdila, že muž, který přecházel čtyřproudovku, byl na první pohled značně opilý. Sestra poškozeného oponovala, že její zesnulý bratr nikdy neřídil pod vlivem alkoholu.

Obhajoba zpochybnila kamerové záznamy z čerpací stanice, které jsou jedním z klíčových důkazů. Podle obžaloby mají zachycovat okamžiky před smrtelnou srážkou a dokazovat, že Klika nereagoval na výstražné signály.

Podle advokátky obžalované Dagmar Čonkové záznam naopak pochází z doby po nehodě. „Pokud by to bylo tak, jak říká žalobce, kamerové záznamy by zachytily pohyb poškozeného i v době, kdy už byl mrtvý," řekla Čonková. Také proto obhajoba požaduje další záznamy, mimo jiné i z protější čerpací stanice.

Soud odročil jednání na neurčito, další jednání nařídí až na příští rok. Mimo jiné předvolá i další svědky.